KNVVL BEREIKT DOORBRAAK ROND OUTDOOR FPV DRONE RACING

Geplaatst op 03-03-2017

 

 

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) heeft in samenspraak met de luchtvaartinspectie een doorbraak weten te bereiken als het gaat om het legaal racen met drones in de buitenlucht. Voor het nationaal kampioenschap drone racing dat in april van start gaat is er namelijk een ontheffing verstrekt die het gebruik van een first person view (FPV) videobril toestaat.

Visual line of sight
Een belangrijke belemmering met betrekking tot het racen met drones is het feit dat dronepiloten volgens de regeling modelvliegen altijd vrij zicht moeten hebben op hun toestel (visual line of sight). Dat betekent dat het gebruik van een videobril, waarmee een droneracer mee kan kijken met de camera op het toestel, in de buitenlucht niet is toegestaan. Veel racers wijken daarom uit naar parkeergarages of zoeken de illegaliteit op.

Zonde, vond men bij de KNVvL, waar de afdeling drones al langer rondliep met het plan om een NK droneracen te organiseren. Zo’n kampioenschap valt of staat echter met het legaal outdoor kunnen vliegen met gebruik van een videobril. Na overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een speciaal hiervoor ingestelde commissie van de KNVvL een ontheffing verkregen voor het gebruik van videobrillen tijdens de oefenwedstrijden en finales.

De ontheffing gaat in tijdens de eerste oefenrace, die in april plaatsvindt, en geldt tot en met de finale van het NK in september dit jaar. Het gaat daarbij in totaal om tien velden. “De maximale vlieghoogte was niet zozeer het probleem. De veiligheid van het publiek staat natuurlijk wel voorop, en de betreffende velden mogen niet in CTR gebieden liggen”, aldus Frits van Laar, voorzitter modelvliegsport van de KNVvL.

Uitrollen naar andere modelvliegterreinen
Na afloop van het NK gaat de KNVvL samen met de ILT bekijken of het gebruik van videobrillen ten behoeve van het FPV racen op alle bij de KNVvL aangesloten modelvliegclubs toegestaan kan worden.

Meer informatie over het NK drone racen is te vinden op www.nkdronerace.nl. Het speelschema staat hieronder afgebeeld.

Deel dit bericht:

16/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer

24/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer
Agenda overzicht
 • Peter Rademaker

  Peter Rademaker

  In 2013 ben ik begonnen met het vliegen met RPAS en het onderzoeken van de mogelijkheden met het gebruik van een RPAS. Naast het vak instructie heb ik een grote passie voor innovatie en techniek...

  Lees meer
 • Jan Wiersma

  Jan Wiersma

  Sinds 2012 ben ik actief als ondernemer met in de portfolio: advies, systeemintegratie, training. Ik Bedenk vanuit technische expertise innovatieve oplossingen voor toepassing en het gebruik van drones....

  Lees meer