LANDBOUWDRONE VAN DJI KRIJGT FLINKE UPGRADE

Geplaatst op 23-03-2017

In sectoren zoals inspectie, bewaking en precisielandbouw valt misschien wel meer geld te verdienen dan met de verkoop van drones aan consumenten. Mede om die reden heeft DJI een verbeterde versie van haar Agras MG-1 landbouwdrone op de markt gebracht. De MG-1S beschikt onder meer over RTK GPS voor het op de centimeter nauwkeurig besproeien van gewassen.

Precisielandbouw
Dat drones in de landbouwsector zeer nuttig ingezet kunnen worden blijkt onder meer uit dit onderzoek, waarin geconcludeerd wordt dat de groei van gewassen vanuit de lucht zeer nauwkeurig gevolgd kan worden. Op basis van dergelijke meetgegevens kan een agrariër dan veel preciezer het groeiproces bijsturen, door alleen daar te bemesten of te besproeien waar het nodig is.

Dat besproeien kan in principe ook door een drone worden uitgevoerd. DJI bracht eind 2015 zelfs een drone op de markt voor dit doel, de Agras MG-1. Deze landbouwdrone kon in totaal 10 liter aan bestrijdingsmiddelen of andere vloeistoffen verspreiden over een perceel, en werd via een app automatisch aangestuurd. Anderhalf jaar na dato is er nu dus een opvolger van dit systeem.

 

RTK GPS en hoogteradar
De nieuwe MG-1S heeft nog steeds een nuttige payload van 10 liter maximaal, maar is onder de motorkap flink verbeterd. Zo beschikt het systeem over RTK GPS, voor centimeternauwkeurige navigatie. Ook is het systeem daardoor ongevoelig voor magnetische verstoringen. Verder heeft de drone nu radar en obstakeldetectie, zodat de vlieghoogte automatisch aangepast kan worden aan het terrein en eventuele obstakels vermeden worden.

Ook de app heeft een update gekregen, zodat de drone nog efficiënter zijn route kan berekenen. Een boer hoeft geen ingewikkeld programmeerwerk uit te voeren, maar loopt simpelweg langs de omheining van de betreffende akker met de controller in zijn hand. De drone berekent vervolgens automatisch de juiste vliegbewegingen en vlieghoogte, daarbij rekening houdend met de gewenste sproeiparameters.

Beperkingen
Helaas is het gebruik van een landbouwdrone zoals de MG-1S in onder andere Nederland op dit moment zo goed als uitgesloten. Niet alleen bevinden veel landbouwgronden zich in gecontroleerd luchtruim en zijn akkers vaak omgeven door wegen waar niet overheen gevlogen mag worden, ook dient men voor het vliegen met een zware drone te beschikken over een volledige ROC vergunning: iets wat niet echt realistisch is voor een landbouwbedrijf.

Deel dit bericht:

16/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer

24/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer
Agenda overzicht
 • Peter Rademaker

  Peter Rademaker

  In 2013 ben ik begonnen met het vliegen met RPAS en het onderzoeken van de mogelijkheden met het gebruik van een RPAS. Naast het vak instructie heb ik een grote passie voor innovatie en techniek...

  Lees meer
 • Jan Wiersma

  Jan Wiersma

  Sinds 2012 ben ik actief als ondernemer met in de portfolio: advies, systeemintegratie, training. Ik Bedenk vanuit technische expertise innovatieve oplossingen voor toepassing en het gebruik van drones....

  Lees meer