DIJKSMA WIL RECREATIEF GEBRUIK VAN DRONES VERDER INPERKEN

Geplaatst op 06-04-2017

 

Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu ligt, gaan voor recreatieve dronevliegers dezelfde limieten gelden als voor ROC-light houders. Dat wil zeggen dat de maximaal toegestane vlieghoogte omlaag gaat naar 50 meter (momenteel is dat nog 120 meter), en dat men nog maar 100 meter ver mag vliegen. Verder moet men in de toekomst 50 meter afstand houden van bebouwing, mensenmenigten en wegen.

Regels gelijktrekken
De nieuwe regels worden toegelicht in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat de regels voor amateurvliegers strenger zouden worden komt niet helemaal als een verrassing, dit is immers al meerdere malen aangekondigd. Het was lastig uit te leggen dat er voor professionele dronevliegers momenteel strengere beperkingen gelden dan voor recreanten, en daar komt dus verandering in. Alleen voor klassieke modelvliegers, die in clubverband op daarvoor bestemde velden vliegen, blijft de maximale vlieghoogte van 300 meter gehandhaafd.

Volgens Dijksma neemt de verlaging van de maximale vlieghoogte nog niet alle potentiële risico’s weg. Met name traumaheli’s en militaire luchtvaartuigen vliegen ook op lage hoogten, en kunnen deze daardoor last hebben van drones. Begin 2018 wordt besloten of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Als het gaat om handhaving dan denkt Dijksma dat het huidige boeteregime voldoende handvatten biedt om overtreders aan te pakken: er zijn tot op heden nog maar een beperkt aantal overtredingen van de luchtverkeersregels geconstateerd, en de geëiste boetes lagen ver onder de maximale boetebedragen. Verder schrijft Dijksma dat er inmiddels flink wat inspanningen zijn geweest op het vlak van voorlichting, en ook op het gebied van geofencing zou er vooruitgang geboekt zijn.

Geen registratieplicht
Vooralsnog komt er geen registratieplicht voor amateurdrones. Dijksma wil niet vooruitlopen op Europese regelgeving op dit gebied, en bovendien vraagt de staatssecretaris zich af of de vliegveiligheid wezenlijk wordt verbeterd, zolang een eventuele ID niet op afstand uitgelezen kan worden.

Voor bedrijven die onder het volledige ROC vliegen zou met de invoering van de nieuwe regels de verplichting om een NOTAM aan te vragen voor drone-operaties komen te vervallen. Ook de meldingsplicht aan de burgemeester van de gemeente waar een vlucht plaatsvindt, verdwijnt.

Internetconsultatie
De nieuwe regels zijn nog niet definitief. Binnenkort wordt de nieuwe concept regelgeving aan het publiek voorgelegd middels een internetconsultatie. De nieuwe regelgeving zou dan – al dan niet in gewijzigde vorm – later dit jaar van kracht moeten worden.

Deel dit bericht:

16/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer

24/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer
Agenda overzicht
 • Peter Rademaker

  Peter Rademaker

  In 2013 ben ik begonnen met het vliegen met RPAS en het onderzoeken van de mogelijkheden met het gebruik van een RPAS. Naast het vak instructie heb ik een grote passie voor innovatie en techniek...

  Lees meer
 • Jan Wiersma

  Jan Wiersma

  Sinds 2012 ben ik actief als ondernemer met in de portfolio: advies, systeemintegratie, training. Ik Bedenk vanuit technische expertise innovatieve oplossingen voor toepassing en het gebruik van drones....

  Lees meer