LIMBURGSE BOEREN GAAN WIETPLANTAGES IN MAISVELDEN OPSPOREN MET D

Geplaatst op 21-05-2017

 

De productie van wiet is een lucratieve business. Dat merken ook veel Limburgse boeren, die met behulp van een politiehelikopter regelmatig wietplantages aantreffen tussen hun maisvelden. Maar vanwege de hoge kosten van de zogenaamde hennepvluchten is de politie in 2016 met deze vorm van controle gestopt. De boeren overwegen nu om drones in te gaan zetten om illegale hennepplantages op te sporen.

Lastig op te sporen
Alhoewel maisvelden niet ideaal zijn voor het kweken van wiet, hebben de velden één groot voordeel: de illegale kwekerijen laten zich lastig opsporen. Veel criminelen hebben de maisvelden dan ook omarmd als natuurlijke dekmantel voor hun activiteiten. De boeren ontdekken de hennepplanten vaak pas tijdens het maaien, en vaak is het dan al te laat. Vandaar dat politiesurveillance vanuit de lucht zeer welkom was.

Volgens de Telegraaf heeft de politie in 2016 echter een punt gezet achter de uitvoering van deze vluchten, in verband met de hoge kosten. Bovendien zouden er te weinig wietplanten aangetroffen worden om de inzet van vliegtuigen en helikopters te rechtvaardigen. Boeren vrezen echter dat criminelen juist extra actief gaan worden in de maisvelden, nu deze vorm van controle weg is gevallen.

500 percelen controleren
De Limburgse Land en Tuinbouw Bond (LLTB) overweegt nu om drones in te gaan zetten voor het opsporen van illegale hennepvelden. Het plan is om de 500 percelen van de bij de LLTB aangesloten boeren in september te gaan overvliegen. Boeren zijn blij met het initiatief van de LLTB, maar vinden het ook onverantwoord dat de politie met de controlevluchten stopt. “Heel veel criminaliteit op het platteland hangt met de hennepteelt samen. En dat zou de politie snoeihard moeten aanpakken.”

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie. Het handhaven zou een taak moeten blijven van de overheid, vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “De boeren betalen nu de prijs van de drugscriminaliteit in Nederland”, stelt Van Toorenburg. Ze heeft kamervragen gesteld aan minister Blok van Veiligheid en Justitie.

Lastige randvoorwaarden
Het inzetten van drones in de regio Limburg is trouwens niet vrij van obstakels. Zo kunnen dergelijke vluchten eigenlijk alleen worden uitgevoerd door bedrijven die volledig ROC-gecertificeerd zijn, want de afstandsbeperkingen van het ROC-light zitten de succesvolle inzet van de ‘wietdrones’ in de weg. Daarnaast is een groot deel van met name Zuid-Limburg verboden gebied voor drones, in verband met de aanwezigheid van CTR Beek.

Het idee om drones in te zetten voor het opsporen van wietplantages tussen mais werd in 2015 overigens ook al geopperd door de Christenunie-SGP, maar dan voor de provincie Brabant. Dit was toen al naar aanleiding van de berichtgeving over hennepvluchten in Limburg. Voor zover bekend heeft dit plan nooit geleid tot concrete acties.

Deel dit bericht:

16/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer

24/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer
Agenda overzicht
 • Peter Rademaker

  Peter Rademaker

  In 2013 ben ik begonnen met het vliegen met RPAS en het onderzoeken van de mogelijkheden met het gebruik van een RPAS. Naast het vak instructie heb ik een grote passie voor innovatie en techniek...

  Lees meer
 • Jan Wiersma

  Jan Wiersma

  Sinds 2012 ben ik actief als ondernemer met in de portfolio: advies, systeemintegratie, training. Ik Bedenk vanuit technische expertise innovatieve oplossingen voor toepassing en het gebruik van drones....

  Lees meer