DRONES MET BLOEDMONSTERS MOGEN OVER ZWITSERSE STEDEN VLIEGEN

Geplaatst op 03-04-2017

De Zwitserse luchtvaartautoriteit FOCA heeft het Amerikaanse bedrijf Matternet toestemming gegeven om autonome delivery drones zowel overdag als ’s nachts vluchten te laten uitvoeren boven stedelijk gebied. De drones zullen door Swiss Post gebruikt worden om bloedmonsters en kleine pakketjes van en naar ziekenhuizen in de Zwitserse stad Lugano te laten vliegen.

De vergunning geeft Matternet de mogelijkheid om haar drones buiten het zicht van de operator (BVLOS) te laten vliegen. Ook mogen de drones zelfstandig hun vlucht uitvoeren, zonder dat er een menselijke piloot aan de knoppen zit. Ook geldt de restrictie dat dronevluchten alleen overdag uitgevoerd mogen worden niet voor de toestellen van Matternet.

 

Bereik van 20 km
De M2 drones van Matternet die Swiss Post wil gaan inzetten hebben een maximaal vliegbereik van ongeveer 20 kilometer. De nuttige payload bedraagt 2 kg. De gemiddelde vliegsnelheid is 36 km/uur. Het gaat om quadcopters die voorzien zijn van redundant uitgevoerde vliegcomputers en sensoren. Als alle systemen falen, werpt de drone een parachute uit. Zowel het opstijgen als landen gaat geheel automatisch, daarbij geholpen door infraroodsignalen die het basisstation uitzendt.

De drones zullen aanvankelijk ingezet worden om bloedmonsters en andere spoedeisende goederen tussen verschillende ziekenhuizen te vervoeren. Tot op heden worden deze goederen via wegtransport vervoerd, wat soms tot teveel vertraging leidt. De inzet van helikopters is echter veel te kostbaar, dus ligt het voor de hand om vervoer via drones te gaan testen.

Het medisch personeel plaatst de bloedmonsters in een speciaal daarvoor ontwikkelde transportkoffer. Vervolgens kan men via een app de delivery drone oproepen, die het pakketje automatisch oppikt. De drone vliegt dan via een vooraf ingeprogrammeerde route naar de gewenste afleverlocatie.

Primeur
Alhoewel het niet voor het eerst is dat drones zullen worden ingezet om medische goederen te vervoeren, is het wel voor het eerst dat een bedrijf toestemming krijgt om delivery drones in te zetten boven stedelijk gebied in een westers land. Matternet-ceo Andreas Raptopoulos is blij met de primeur: “Dit is een belangrijke stap voor ons. We mogen onze technologie in heel Zwitserland inzetten. Dit is een grote stap voorwaarts als het gaat om e-commerce en medisch spoedvervoer.”

Deel dit bericht:

16/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer

24/01/2019 | 1e Cursus dag Dokkum

Voor wie Iedere professional die gebruik wil maken van de mini-drone regeling Duur 10 Studie ur...

Lees meer
Agenda overzicht
 • Peter Rademaker

  Peter Rademaker

  In 2013 ben ik begonnen met het vliegen met RPAS en het onderzoeken van de mogelijkheden met het gebruik van een RPAS. Naast het vak instructie heb ik een grote passie voor innovatie en techniek...

  Lees meer
 • Jan Wiersma

  Jan Wiersma

  Sinds 2012 ben ik actief als ondernemer met in de portfolio: advies, systeemintegratie, training. Ik Bedenk vanuit technische expertise innovatieve oplossingen voor toepassing en het gebruik van drones....

  Lees meer